Hypnobirthing, geboorte als spiegel, babymassage.

Ervaar meer verbinding met jezelf, elkaar en tussen jou en je kindje. Geniet en leef in vrijheid en verbindingBlog: Synthetische Oxytocine


 

Ben jij bekend met synthetische oxytocine het weeën opwekkende middel?


Zelf wist ik er al een en ander van, mede door eigen ervaring. Onlangs heb ik een interview gekeken met de hoogwaardige homeopaat Arjen Pasma, wat ging over zijn nieuwe boek: Oxytocine - Knuffelhormoon met kartelrand. Hij schrijft over de schaduwzijde en toepassing van Synthetische Oxytocine rondom de bevalling. Alle ins en outs over de symptomen van de belasting bij moeder & kind en de gevolgen voor iedereen die daarmee te maken heeft.

Oxytocine is een hormoon wat het lichaam zelf aanmaakt door o.a. aanraking en intimiteit, vandaar dat Arjen het knuffelhormoon noemt.
De kartelrand; de belastende gevolgen van toegediende Synthetische Oxytocine.


Op basis van dit interview en wat eigen kennis wil ik het volgende graag met jullie delen. Deze informatie is zo belangrijk, ik gun het iedere vrouw dit in handen te krijgen!


De naam ‘oxytocine’ komt van het Griekse woord okytokos, wat ‘snelle geboorte’ betekent.


Bevallingen zijn ondertussen verworden tot een medische ingreep. Sinds 1955 zijn er steeds minder thuisbevallingen en meer ziekenhuis bevallingen, dat heeft zich in de loop der jaren steeds meer uitgebreid. Er zijn twee stromen die er toe geleid hebben dat (inmiddels) Synthetische Oxytocine, die tijdens de bevalling wordt toegediend, nu voor veel moeders (niet alle moeders) kwalijke gevolgen heeft. Dat komt door de disbalans van het hormonale systeem. En dat is begonnen vanaf de vijftiger jaren met de introductie van de anti conceptie pil.


Wanneer je gaat ingrijpen in het hormonale/ zenuw evenwicht, gaat het rare dingen doen. In het geval van de pil mag de eisprong niet plaatsvinden. Dat betekent dat je de gevolgen daarvan niet alleen maar ziet in menstruatie, maar ook in het zwanger worden, het verloopt van de zwangerschap en het verloop van de bevalling. Het heeft daardoor dus ook invloed op alle andere hormonale acties in het lichaam. Er ontstaat een disbalans waardoor een normale natuurlijke bevalling niet meer als vanzelf plaatsvindt maar er ingrepen van buitenaf plaats moeten vinden.

Omdat de reguliere geneeskunde van mening is dat als er ingegrepen moet worden, dit altijd mechanisch of met medicijnen moet, is men in 1955 een stof onder de naam Synthetische Oxytocine gaan maken. Daarmee kunnen ze er voor zorgen dat, wanneer ze willen, de baarmoeder gaat samentrekken door het toedienen van Synthetische Oxytocine.Wat doet Synthetische Oxytocine?
Het zorgt voor het opwekken van weeën,
vandaar dat het ook wel weeënopwekkers wordt genoemd.


Maar wat doet synthetische Oxytocine nog meer?

Tijdens bevalling;

 • Het zorgt ervoor dat de endorfine ( natuurlijk pijnstillende hormoon wat je lichaam zelf aanmaakt) wordt geblokkeerd. Je krijgt dus (veel) meer pijn en de volgende stap is vaak pijnstillende middelen. Deze zorgen er voor dat de verbinding tussen moeder en kind minder wordt, of zelfs helemaal wegvalt en het kind er uiteindelijk alleen voor staat (eenzame geboorte voor het kind).
 • Doordat de synthetische Oxytocine voor een weeën storm zorgt, komt de baby in zuurstofnood. Dit zorgt voor meer complicaties en uiteindelijk, als het niet ‘snel genoeg’ geboren wordt, het kindje met de tang/ vacuümpomp of zelfs met een spoed keizersnede gehaald wordt.


Na de bevalling;

 Moeder:

 • Kan een vervreemd gevoel van zichzelf hebben ‘ken mezelf niet meer terug’
 • Levensvreugde kan weg zijn ‘er niks meer aan vinden’
 • Na de bevalling soms geen band meer voelen met kind
 • Irritatie naar de partner
 • Verdwijnen van libido, geen behoefte meer hebben aan seksuele, intimiteit 

Kind:

 • Alert, open oogjes, volgt alles
 • Ontroostbaar (aan de borst helpt)
 • Slaapt slecht
 • Claimt de moeder, bij moeder willen blijven
 • Of juist helemaal niet aanhankelijk, koele, kille blik naar moeder
 • Niet willen knuffelen
 • Letterlijk afzetten tegen de moeder of verzorger
 • Moeilijk in de verzorging (luier + aan en uitkleden)
 • Overstrekken
 • Darmkrampjes


Door interventies verliest de baby controle over het proces.


Dan praten we over wat Synthetische Oxytocine voor symptomen met zich mee kan brengen. Maar iedere ingreep en handeling brengt veel schade met zich mee in de verdere ontwikkeling van het kind. De geboorte is namelijk een biologisch programma. De baby bepaalt ‘zo ga ik geboren worden’. Het programma wordt aangezet maar als het niet zelfstandig wordt afgemaakt dan blijft de energie in het lichaam zitten. Door interventies (manipulatie) verliest de baby controle over het proces. Een baby moet tijd krijgen om zelf zijn weg te vinden op zijn reis om de spildraai te maken. Iedere interventie heeft impact op de hechting en persoonlijke en emotionele ontwikkeling.  

Een aantal voorbeelden van wat voor impact deze interventies hebben op de baby zal ik hieronder toelichten.
Eerder schreef ik over de moeder die pijnstillende/ verdovende middelen ontvangt, moeder verliest voor een deel of geheel de verbinding met het kind. Het kan zelfs zijn dat het kind zelf ook enigszins verdoofd is na de geboorte en moeite heeft met het vinden van de borst. In het ergste geval heeft het kind later veel kans op verslaving. Als de moeder algehele anesthesie heeft gehad kan het kind een verloren gevoel ervaren en daar zijn hele leven last van hebben. Een tang of vacuümextractie kan als gevolg hebben dat het kind angstig is, vaak ‘vast’ komen te zitten, het gevoel hebben het zelf niet te kunnen doen, veel hulp nodig maar moeite met het accepteren hiervan, in controle willen zijn, paniek of boosheid als iets niet lukt of iets niet afmaken. Als het op een keizersnede neerkomt blijft de enorme hoeveelheid adrenaline die de baby zelf aanmaakt, wat nodig is voor het geboorteproces, in het lijfje zitten, is het vatbaarder voor allergieën, astma en grote kans op Reflux, kan het kind zich hulpeloos voelen bij stress, is het gevoeliger voor verstoringen, heeft het veel behoefte aan- of juist afwijzen van fysiek contact, heeft het moeite met grenzen stellen, wil niet onderbroken worden in spel en zo kan ik nog wel even doorgaan. Een bevalling/ geboorte proces waarin wordt ingegrepen, brengt dus een hoop met zich mee.


Wat doe je er dan aan als je synthetische Oxytocine hebt ontvangen en symptomen waar neemt?

Dan zoek je een goede homeopaat die dit met jou en je kindje wil ontstoren 🤍


(Wil je meer over het verhaal met betrekking op synthetische oxytocine en heb je interesse naar de introductie van de pil met zijn gevolgen en waarom er steeds meer bevallingen met complicaties en ziekenhuis bevallingen plaatsvinden. Dan kun je het volledige interview zelf terug luisteren op you-tube of het boek lezen.)


Wat kun je nog meer doen om je kindje te ondersteunen en helen na zo’n traumatische geboorte? 

Babymassage! Lees daarover meer in het blog BabymassageLieve groet,


Esmé

Loulou